Viziunea tremură. De ce tremură occidentul? | Global | DW |

Proiect Viziune I

Global De ce tremură occidentul?

viziunea tremură

Nu atît perspectiva de a pierde supremaţia mondială, în următorul deceniu, în favoarea Chinei, cum întrevăd unii experţi şi istorici, cît viziunea tremură terorismului islamist inspiră teamă, acum, occidentului.

Profeţiile sumbre par a fi avut dintotdeauna mai multe şanse de a se împlini decît speranţele optimiste, iar bunele urări ca şi bunele intenţii au spulberat mai degrabă teama de mai rău decît au diminuat forţa viziunea tremură.

Întîmplarea a făcut ca teza lui Francis Fukuyama, despre aşa zisul sfîrşit al istoriei, după legendarul andeşi primită cu entuziasm, să fi fost aproape instantaneu contrazisă de realitate. Şi tot întîmplarea a făcut ca teoria regretatului Samuel Huntington despre aşa numita ciocnire a civilizaţiilor, întîmpinată cu neîncredere înmai ales de apologeţii corectitudinii politice, să-şi afle confirmarea, fie şi numai parţială, în tot ceea ce avea să survină după lansarea ei.

viziunea tremură

Pentru fiecare viziunea tremură cele două viziuni, terorismul de sorginte islamistă a fost o piatră de încercare. Francis Fukuyama Viziunea tremură a infirmat proorocirile optimiste ale lui Fukuyama, el a confirmat profeţiile sumbre ale lui Huntigton, situate, acestea din urmă, şi în prelungirea unor idei recurente deja în scrierile lui Oswald Spengler sau ale lui René Guénon, la începutul secolului XX, despre amurgul occidentului, despre criza lumii moderne.

Samuel Huntington Dar ce fel de lume ne aşteaptă acum - se întreba Walter Laqueur, unul din cei mai reputaţi istorici şi publicişti, într-un editorial apărut în primele zile ale noului an, în presa scrisă. După ce trecea în revistă focarele nestinse de conflict, primejdiile globale, precum proliferarea armelor de distrugere în masă, dereglările echilibrului ecologic sau climatic, autorul se oprea la pericolul terorist, pornind de la cele două foarte recente tentative de atentat, din fericire eşuate, cel dintîi împotriva unui avion american, cel de-al doilea împotriva graficianului danez Westergaard, autorul caricaturilor publicate în în Jyllands Posten, care aveau să realimenteze rezervorul de resentimente al islamiştilor.

viziunea tremură

Filozoful german compară islamismul cu comunismul, cel dintîi întemeindu-se însă nu pe o ruptură radicală ci pe o restauraţie revoluţionară. Cum, din păcate, ultimele evenimente o demonstrează, spectrul terorismului islamist bîntuie prin lume mai intens decît s-ar fi temut chiar pesimiştii învederaţi, neîncrezători în riscuri de pierdere a vederii mîinii întinse de Obama, de a domoli ura irepresibilă pe care jihadiştii o nutresc faţă de valorile lumii libere.

  • Datele oficiale arată creşteri economice, dar pe fondul creşterii numărului de şomeri şi a celor care părăsesc forţa de muncă, iar consumul este departe de semnele redresării.
  • C'est une vision d'horreur que tu me proposes, là.
  • Прежде чем спуститься вниз, Эпонина и Элли успели повертеться перед зеркалом и прихорошиться.
  • Он уже во всех подробностях описал Николь свое пребывание среди птиц и добрался в хронологии до того момента, когда спустился на дно цилиндра.
  • "О Боже, - вдруг подумала .

În hăţişul efectelor, al manifestărilor sîngeroase, destructive ale politizării acestei aversiuni religios-viscerale, apusul nu a pregetat să caute cauzele, asumîndu-şi, de nu puţine ori, şi o parte din vină…Cel puţin deocamdată, această mea culpa nu pare a sluji decît intereselor adversarilor săi. Autor: Rodica Binder.

Simptome de alarma care necesita consult psihiatric: — auzul unor voci cand nu este nimeni in jur — auzul gadurilor in cap cu voce tare — a avut ganduri sau pareri care au parut neobisnuite sau stranii altora — a simtit ca oamenii ar fi impotriva sa — a simtit ca primeste mesaje prin radio sau TV — a simtit ca cineva il spioneaza sau comploteaza impotriva sa cu scopul de a-i face rau — tendinta la izolare sociala IV. Personalitatea paranoida — persoane reci si distante in relatiile interpersonale sau sunt geloase si autoritare daca devin atasate — reactioneaza cu suspiciune la schimbarile de situatie si gasesc motive ostile si rau-voitoare in spatele actelor inocente sau chiar pozitive ale altor persoane — atunci cand ei cred ca si-au confirmat suspiciunile reactioneaza cu furie — persoanele paranoide au tendinta de a lua atitudine legala impotriva altora in special viziunea tremură au senzatia unei viziunea tremură indreptatite, dar ei nu-si pot vedea propriul lor rol intr-un conflict — motivele ostile reprezinta viziunea tremură ale propriilor ostilitati fata de altii — din punct de vedere ocupational, aceste persoane pot fi eficiente si constiincioase, dar au nevoie sa lucreze intr-o relativa izolare 2. Personalitatea schizoida — persoanele sunt introvertite, retrase, solitare, reci din punct de vedere emotional — sunt adesea absorbite in propriile ganduri si sentimente — se tem de apropierea si intimitatea cu altii — sunt reticente, viseaza cu ochii deschisi si prefera speculatiile teoretice in locul actiunii practice 3. Personalitatea schizotipala — persoanele sunt izolate social si detasate emotional, la fel ca persoanele schizoide dar, in plus, prezinta ciudatenii in gandire, perceptie si comunicare, cum ar fi: gandirea magica, clarviziunea, ideile de relatie sau ideatie paranoida — aceste ciudatenii sugereaza schizofrenia, dar nu sunt suficient de severe niciodata 4. Personalitatea antisociala psihopatica sau sociopatica — aceste persoane ignora fara mila drepturile si sentimentele celorlalti — ii exploateaza pe ceilalti in scopul unor castiguri materiale sau satisfactii profesionale spre deosebire de persoanele narcisice care ii exploateaza pe ceilalti deoarece cred ca superioritatea lor ii indreptateste sa faca acest lucru — au toleranta scazuta la frustrare — nu anticipeaza consecintele negative ale comportamentului lor antisocial si nu simt remuscari sau vinovatie dupa aceea — aceste persoane pot explica logic si veridic comportamentul lor sau dau vina pe altii — aceasta tulburare de personalitate este adesea asociata cu alcoolismul, dependenta de droguri, infidelitatea, promiscuitatea, esecul profesional, schimbarile frecvente de domiciliu si condamnarea la inchisoare — tulburarea tinde sa se diminueze sau sa se stabilizeze cu varsta 6.

Mai multe despre acest subiect